photo:Jacqueline van Winden
Communicatieadviseur
maart

134 hoogleraren stappen op de fiets naar Utrechtse basisscholen

Op woensdag 30 maart gaan 134 hoogleraren van de Universiteit Utrecht op bezoek bij 100 basisscholen in Utrecht om te vertellen over hun werk. Dit is onderdeel van het lustrumprogramma van de 380-jarige universiteit. Via Meet the Professor’ maken ruim 4.000 leerlingen uit de groepen 7 en 8 kennis met hoogleraren en hun onderzoek.

30 maart klinkt het startschot voor de 134 hoogleraren die op de fiets in toga vanaf het Domplein vertrekken. Vijf maanden lang hebben de leerlingen zich voorbereid op het bezoek van de hoogleraar in hun klas. Wie op bezoek komt is nog geheim: zes keer ontvingen de scholen een gouden envelop met een hint en een lesidee. Zo kregen ze hints over het onderzoeksgebied, de ultieme droom en hobby’s van de hoogleraar. Ook maakten alle leerlingen een tekening van hun professor en stuurden zij die naar hem/haar op. Op 30 maart ontdekken ze of de tekening overeenkomt.

Nieuwsgierig blijven
Het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht legt met Meet the Professor op grote schaal de verbinding tussen basisscholen en professoren. De universiteit wil aan leerlingen laten zien hoe leuk en belangrijk het is om nieuwsgierig te blijven en te blijven onderzoeken. Het is voor het eerst dat bijna alle Utrechtse basisscholen tegelijkertijd kennismaken met de wetenschap en een kijkje in de wereld van de universiteit krijgen.

80 studenten van de ALPO (Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs), de PABO en Onderwijskunde hebben de hoogleraren geholpen bij het voorbereiden van hun bezoek aan de basisschool.

Lustrum
De Universiteit Utrecht viert in 2016 haar 76e lustrum: 380 Years Bright Minds, Better Future. In samenwerking met studenten, medewerkers, alumni, lokale en regionale partners organiseert de universiteit het lustrumprogramma. Create, Connect & Celebrate! Zie www.uu.nl/lustrum.