Utrecht,
07
september
2016
|
12:25
Europe/Amsterdam

Betere voorspelling behandeling slokdarmkanker

Samenvatting

Slokdarmkanker succesvol behandelen zonder ingrijpende operatie. Dat is in de nabije toekomst steeds vaker mogelijk dankzij het promotieonderzoek van het Peter van Rossum bij het UMC Utrecht. Door gebruik te maken van geavanceerde scantechnieken wordt het effect van chemotherapie en bestraling voor het eerst nauwkeurig in beeld gebracht. Hierdoor kan op termijn bij een derde van de patiënten een operatieve verwijdering van de slokdarm worden voorkomen. Van Rossum promoveert op 9 september aan de Universiteit Utrecht.

Peter van Rossum , promovendus aan de Universiteit Utrecht
Met behulp van nieuwe scan-technieken kunnen we nu vooraf bekijken of die operatie nodig is. Hierdoor kan in de nabije toekomst overbehandeling worden voorkomen en krijgt de individuele patiënt een behandeling op maat.
Peter van Rossum , promovendus aan de Universiteit Utrecht

Peter van Rossum bij MRI-scannerPer jaar krijgen ongeveer 2500 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker. Een groot deel van hen krijgt nu standaard eerst chemotherapie en bestraling om de tumorcellen zo veel mogelijk uit te schakelen. Daarna volgt een zware operatie waarbij de slokdarm wordt verwijderd. Maar uit onderzoek blijkt dat bij een derde van de patiënten de slokdarm geen tumorweefsel meer bevat na chemotherapie en bestraling. “We willen patiënten niet onnodig zo’n zware operatie laten ondergaan”, vertelt onderzoeker Peter van Rossum. “Met behulp van nieuwe scan-technieken kunnen we nu vooraf bekijken of die operatie nodig is. Hierdoor kan in de nabije toekomst overbehandeling worden voorkomen en krijgt de individuele patiënt een behandeling op maat.”

Scantechnieken
Dankzij de scantechnieken kan ook tijdens de behandeling al worden onderzocht of de chemotherapie en bestraling goed aanslaan. Als dit niet het geval is, kan die behandeling worden gestaakt en kan worden besloten direct over te gaan tot verwijdering van de slokdarm. Door eerder te stoppen met de behandeling, wordt de patiënt lichamelijk minder belast en daardoor fitter voor de grote operatie.

Van Rossum deed onderzoek naar het gebruik van verschillende scan-technieken om de beste voorspelling te kunnen maken. Hiervoor werden MRI-scans en PET-scans gebruikt. Bij een MRI-scan worden doorsneden van delen van het lichaam gedetailleerd in beeld gebracht met behulp van een zeer sterk magnetisch veld. Bij een PET-scan wordt vooraf een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten. Die suiker concentreert zich op de plekken waar de kankercellen zitten. Op de beelden van de PET-scan worden die suikerconcentraties zichtbaar, waardoor kankercellen kunnen worden gesignaleerd.

Vervolg
Een MRI-scan blijkt in 80-90% van de gevallen een betrouwbaar beeld te geven van het aantal overgebleven kankercellen na chemotherapie en bestraling. Bij de PET-scan is dat 70%. Het onderzoek krijgt nu –in samenwerking met ziekenhuizen in Amsterdam, Groningen en Houston (Texas)- een vervolg, om de onderzoeksresultaten in een grotere groep patiënten te verifiëren en om te kijken of een combinatie van deze twee scans een nog betere uitkomst geeft. De verwachting is dat dan met nog meer zekerheid kan worden vastgesteld of het verwijderen van de slokdarm daadwerkelijk nodig is.

Promotie
Ter ere van de promotie van Peter van Rossum zal op 8 en 9 september in het UMC Utrecht een symposium plaatsvinden, gericht op het individualiseren van de behandeling voor slokdarmkanker. Internationale topexperts spreken daar met elkaar over de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

Dit onderzoek sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Cancer.

 
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Deel deze release

Laatste nieuws