maart

377ste verjaardag Universiteit Utrecht

Frans de Waal spreekt tijdens Dies over vrede bij mensapen

De Universiteit Utrecht viert op dinsdag 26 maart haar 377-jarig bestaan in de Domkerk in Utrecht. Bioloog Frans de Waal (Emory University, VS) zal de Diesrede uitspreken. De Waal laat zien hoe mensapen streven naar vrede en rechtvaardigheid. Ook zal de universiteit twee eredoctoraten uitreiken: één aan De Waal en één aan de econoom Avner Greif (Stanford University, VS). Verder vindt deze dag de uitreiking van de Docentenprijzen plaats. De Dies Natalis staat dit jaar in het teken van instituties, regels die het sociale en economische verkeer tussen mensen vormgeven.

Frans de Waal, Nederlands bioloog
Conflict, hoe onvermijdelijk vaak ook, ondermijnt de voordelen die mensen en andere dieren genieten door samen te leven en te werken.
Frans de Waal, Nederlands bioloog

De diesviering is op 26 maart van 15.00 tot 17.00 uur ook live te volgen via het videokanaal van de Universiteit Utrecht.

Diesrede Frans de Waal
De lezing van bioloog Frans de Waal is getiteld ‘Peace and the Struggle for Life’. De Waal: “Met de 'Vrede van Utrecht' vieren we hoe, op een kritiek punt in Europese geschiedenis, integratie het gewonnen heeft van conflict. De strijd om het bestaan is hier rechtstreeks bij betrokken, want conflict, hoe onvermijdelijk vaak ook, ondermijnt de voordelen die mensen (en andere dieren) genieten door samen te leven en te werken. In mijn lezing zal ik aangeven hoe onze naaste verwanten, de mensapen, streven naar vrede en rechtvaardigheid.”