Utrecht,
05
september
2016
|
17:24
Europe/Amsterdam

Opening Academisch Jaar 2016-2017

Universiteit Utrecht reikt prijzen uit aan talentvolle studenten

Samenvatting

De Utrechtse student Rick Vreman wint de studentenprijs voor beste masterscriptie, en Antoine Steenkamer wint de studentenprijs voor bijzondere verdiensten. Dat maakte rector magnificus Bert van der Zwaan bekend tijdens de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht. De winnaars krijgen een oorkonde en een bedrag van 1.500 euro. Vóór de uitreiking spraken Robbert Dijkgraaf en Sander Dekker over de impact van wetenschap.

De Opening Academisch Jaar is in zijn geheel te bekijken via deze video.

Antoine Steenkamer, Masterstudent Recht en onderneming, krijgt de studentenprijs in de categorie Bijzondere bestuurlijke en maatschappelijke verdiensten. Antoine is oprichter van de Stichting Spelendergrijs, dat educatie en vermaak biedt aan ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. De organisatie huurt talentvolle studenten en scholieren in om bijvoorbeeld colleges te geven, muzikale optredens te verzorgen of computerles te geven.

Daarnaast was Antoine bestuurslid bij studievereniging Sirius en zette hij een interdisciplinaire onderzoekssamenwerking op over de juridische kant van het gebruik van stamcellen en cellijnen uit biobanken. De jury heeft er vertrouwen in dat Antoine met Spelendergrijs een onderneming heeft gestart, die grote kans maakt om een permanente plek in onze samenleving in te nemen.

Zie ook de laudatio over Antoine Steenkamer.

Rick Vreman, alumnus van de master Farmacie, wint de studentenprijs in de categorie Beste Masterscriptie. Rick onderzocht via een economisch model wat de gezondheids- en economische winst kan zijn van een reductie van 20% additieve suikerinname bij de Amerikaanse bevolking. Zijn berekeningen wezen uit dat de kosten van de gezondheidszorg hierdoor met meer dan 10 miljard dollar per jaar dalen. Bovendien rekende hij voor dat beduidend minder mensen zullen sterven aan diabetes.

Volgens de jury levert Rick met zijn scriptie niet alleen een bijdrage aan zijn vakgebied, maar ook aan de aanpak van een belangrijk en actueel maatschappelijk probleem. De jury roemt de zeer duidelijke opzet van de scriptie en de glasheldere stijl waarin deze geschreven is. “De aanpak getuigt van diepgaand inzicht in de materie en het vermogen dit op een compacte en overtuigende wijze over te brengen.”

Zie ook de laudatio over Rick Vreman.

Over de Studentenprijzen
De Universiteit Utrecht reikt de studentenprijzen uit aan studenten die uitmuntend presteren binnen en buiten hun studie. Hiermee wil de universiteit studenten stimuleren het beste uit zichzelf te halen en laten zien dat zij trots is op hen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Deel deze release

Laatste nieuws