Utrecht,
30
maart
2016
|
12:06
Europe/Amsterdam

ERC Advanced Grants

Prestigieuze Europese subsidie voor drie onderzoekers

Samenvatting

Drie aan de Universiteit Utrecht verbonden wetenschappers krijgen een prestigieuze ERC Advanced Grant voor hun onderzoek: Paul ’t Hart, Jaap Sinninghe Damsté en Daniël Vanmaekelbergh. Ze krijgen elk een subsidie van maximaal 2,5 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek waarmee ze nieuwe wegen inslaan.

Succesvol bestuur
Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, krijgt de grant voor zijn onderzoek naar ‘het geheim’ van duurzaam succesvolle publieke organisaties, netwerken en beleidsprogramma's. Waarom lukt het in een populatie van organisaties met een identieke publieke taak (bijvoorbeeld sociale diensten, politiekorpsen, inspecties of ombudsmannen) sommige wel en andere niet om duurzaam een goede reputatie op te bouwen? Waarom slagen op sommige plekken beleidsprogramma's die proberen de overtuigingen en het gedrag van burgers rond een bepaald vraagstuk (bijvoorbeeld alcohol achter het stuur) te veranderen daar over de tijd heen gezien veel beter in dan op andere plaatsen? Lees meer

Evolutie van eukaryote organismen
Jaap Sinninghe Damsté, hoogleraar Organische geochemie aan de Universiteit Utrecht, krijgt de subsidie voor zijn onderzoek aan het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Met het geld wil Sinninghe Damsté onderzoek doen naar de evolutielijn van eukaryote organismen, dat van belang is voor zowel de microbiologische ecologie als de geochemie. De laatste tien jaar is er enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van het erfelijke materiaal van micro-organismen; zowel op basis van reinculturen als op basis van complexe DNA-mengsels in het milieu (oceaan, bodem, meren, etc.). De kennis van de samenstelling van de vetsamenstelling van celmembranen van micro-organismen is hiermee vergeleken sterk achtergebleven. Toch zijn dit de essentiële bouwstenen van de celmembranen van deze ééncellige organismen. Lees meer in het bericht van het NIOZ.

Halfgeleiders met kippengaasstructuur
Daniël Vanmaekelbergh, hoogleraar Chemie en natuurkunde van nanostructuren aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar halfgeleiderkristallen die in de breedte millimeters tot centimeters groot zijn, maar enkele miljoensten van een centimeter dun. Deze kristallen worden volop gebruikt voor computertransistors, en als licht-emitterende devices en lasers. Wanneer in een dergelijke zeer dunne plaat op een regelmatige manier nanogaatjes worden aangebracht, kan een honingraatstructuur worden gevormd, zoals bij kippengaas. Hierin verliezen elektronen hun massa, waardoor ze in principe net als elementaire lichtdeeltjes vrijwel ongehinderd en dus zeer snel door de honingraat kunnen reizen. Het onderzoek van Vanmaekelbergh zou moeten leiden tot een nieuwe klasse optische en elektronische materialen. Lees meer

Boilerplate

ERC Advanced Grant
De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers die zichzelf gevestigd hebben als onafhankelijke onderzoeksleiders.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Deel deze release

Laatste nieuws