Utrecht,
15
augustus
2015
|
06:03
Europe/Amsterdam

Shanghai-ranking 2015

Universiteit Utrecht 13 jaar op rij beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

Samenvatting

De Universiteit Utrecht is weer uitgeroepen tot de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai die vandaag (15 augustus) is gepubliceerd. Sinds de eerste ARWU-ranking in 2003 heeft de Universiteit Utrecht ieder jaar de hoogste Nederlandse notering. De Universiteit Utrecht staat dit jaar in Europa op de 17e plaats, en wereldwijd op de 56e plaats. 

Anton Pijpers, college van bestuur Universiteit Utrecht
Opnieuw hebben we een prachtige plek behaald en is er internationaal waardering voor ons onderwijs en onderzoek. Ik ben vooral erg trots op onze wetenschappers en studenten die zorgen voor deze constante kwaliteit.
Anton Pijpers, college van bestuur Universiteit Utrecht

Meest vooraanstaande ranking
De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen. De ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1.000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ARWU-ranking.

Belangrijkste criteria
Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen.

Lijstaanvoerders
De top 5 is gelijk aan die van vorig jaar. Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië.

Meer informatie
De volledige ranking is te raadplegen via de website van de Academic Ranking of World Universities.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Deel deze release

Laatste nieuws