Utrecht,
11
april
2016
|
11:22
Europe/Amsterdam

Expertise vanuit drie continenten leidt tot innovatieve oplossingen

Universiteiten Utrecht, Toronto en Hong Kong bundelen onderzoek naar gezonde steden

Samenvatting

De Universiteit Utrecht, de University of Toronto en de Chinese University of Hong Kong gaan gezamenlijk onderzoek doen naar gezond leven in de stad. Het is voor het eerst dat expertise en inzichten in stedelijke problematiek vanuit drie verschillende mondiale stedelijke regio’s met elkaar worden gecombineerd. Het onderzoek moet leiden tot nieuwe, duurzame oplossingen voor de wereldwijde uitdagingen die de bevolkingsgroei in steden met zich meebrengt.

Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. Dat maakt onderzoek naar stedelijke problematiek zoals gezond, stedelijk leven en stedelijke dynamiek tot een wereldwijde uitdaging. Drie universiteiten uit verschillende mondiale stedelijke regio’s, bundelen hun kracht en expertise om zo gezamenlijk de impact van wetenschappelijk onderzoek op de stedelijke leefomgeving te versterken. De samenwerking richt zich op onderzoek naar migratie, de rol van burgers op de (spel)regels van de samenleving en op gezondheid in de stedelijke omgeving.

Marjan Oudeman, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht
Ik ben blij met deze unieke internationale tripartite samenwerking, waarbinnen we hoogwaardige kennis en faciliteiten op drie continenten bundelen om oplossingen te bieden voor complexe stedelijke vraagstukken in de wereld.
Marjan Oudeman, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht

Public Health
Een van de onderzoeksgebieden waar wetenschappers van de drie universiteiten zich op richten is ‘Public Health’. Via Big Data en nieuwe meetmethodes wordt het effect van hoe mensen leven, werken en interacteren met hun fysieke en sociale leefomgeving uit de drie verschillende continenten, in kaart gebracht. Met een combinatie van sensoren, wearables, fysische en statistische modellen wordt de data verzameld en vervolgens gekeken wat de impact is van de leefomgeving en 24-uurs economie op de gezondheid van de mens en hoe biologische metingen gebruikt kunnen worden om de impact van de leefomgeving op de gezondheid van de mens beter te kwantificeren.

Cities, Science and Innovation: the international context
Op 11 april werd in het Utrechtse stadhuis een internationaal City Seminar georganiseerd waarin kennis vanuit verschillende onderzoeksvelden werd uitgewisseld op het gebied van gezonde steden. De collegevoorzitters van de drie betrokken universiteiten gingen in op de factoren die van invloed zijn op zowel de uitdagingen als de oplossingen voor steden van de toekomst en het belang van samenwerking. Zoals burgerschap in de 21e eeuw, regels van een open samenleving, klimaatverandering, duurzaamheid, diversiteit, creativiteit en leiderschap. Eerder op de dag ondertekenden de drie universiteiten een samenwerkingsovereenkomst.

Boilerplate

Universiteit Utrecht
Utrecht focust haar interdisciplinair onderzoek op vier thema’s: sustainability, institutions for open societies, life sciences en dynamics of youth. Door de expertise op deze onderwerpen te bundelen ontwikkelt de Universiteit Utrecht integrale oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken en draagt zij bij aan een betere toekomst voor volgende generaties.

University of Toronto
De University of Toronto, opgericht in 1827, is een gerenommeerde universiteit met 85.000 studenten en 13.000 medewerkers. De universiteit is gevestigd in Toronto, een van de meest dynamische en multiculturele steden van de wereld.

Chinese University of Hong Kong
De Chinese University of Hong Kong (CUHK) is een internationaal gerenommeerde brede onderzoekuniversiteit. Gevestigd in het hart van Azië, verbindt CUHK het oosten met het westen.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Hendrik Kaput
18
April
2016
Andersoortig wetenschappelijk beeld over de nabije toekomst dan de hype over duurzaamheid:

Towns are doomed.
We have not developed a meaningful language to talk about the collapses of civilizations.
Tad Patzek: Sustainability: How Far Are We From Thou?
Deel deze release

Laatste nieuws