Utrecht,
19
september
2016
|
10:52
Europe/Amsterdam

Vrijdagavond 30 september tot en met zondag 1 oktober

Utrechts Weekend van de Wetenschap: van festival tot CSI Bruinvis

Samenvatting

De Universiteit Utrecht pakt tijdens het Weekend van de Wetenschap uit met een afwisselend programma voor iedereen. Het weekend start vrijdagavond 30 september met het gloednieuwe Betweter Festival in TivoliVredenburg. Met wetenschap, kunst, film, poëzie en optredens van onder meer De Nachtdienst, Janne Schra en Jan Jaap van der Wal. Op zaterdag en zondag 1 en 2 oktober openen enthousiaste wetenschappers in de binnenstad en op het Utrecht Science Park hun deuren met activiteiten voor jong en oud. En in het Universiteitsmuseum kunnen kinderen het hele weekend meer leren over het brein en zélf meedoen aan hersenonderzoek!

Op het Betweter Festival staan lichaam, psyche en gedrag van de mens centraal. Wetenschappers geven lezingen, discussiëren in talkshows, laten zichzelf interviewen door Coen Verbraak of nodigen je uit voor een experiment. Naast bekende namen, treedt ook aanstormend talent op, zoals de jonge Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck en de experimentele celliste Dianne Verdonk. Het festival wordt georganiseerd door Studium Generale van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek. Tickets zijn slechts 10 euro en online te bestellen via www.betweterfestival.nl

‘Reliwalk’

In de binnenstad brengen historici op zaterdagmiddag de middeleeuwse mens tot leven. Verder kun je een ‘reliwalk’ doen, terwijl kinderen het godsdienstig leven in Utrecht ontdekken via een speurtocht. Ook een spoedcursus ‘Arabisch voor dummies’ en minicolleges met aansluitend debat staan op het programma.

Dierenmens

Op zondag is iedereen welkom bij het programma Dierenmens van de faculteit Diergeneeskunde op het Utrecht Science Park (De Uithof). In toegankelijke lezingen vertellen wetenschappers over hun onderzoek. Kunnen dieren complexe puzzels oplossen? Mag mijn kat bij mij in bed slapen? Hoe ontdek je waaraan een op het strand aangespoelde bruinvis is overleden? Voor de allerkleinsten is er het knuffeldierenspreekuur, de dierenknutselhoek en de kinderboerderij.

Natuurkunde-experimenten en games

Ook op het Utrecht Science Park zondagmiddag: spannende natuurkunde-experimenten in de physics-proefjes carrousel. In hetzelfde gebouw bovendien een programma van game-onderzoekers. Volg een mini-college over het nut van Pokémon Go, ontdek hoe slimme simulaties mensenmassa’s in goede banen leiden en train je communicatieve vaardigheden met een serious game!

Hersenonderzoek

In het Universiteitsmuseum staat het hele Weekend van de Wetenschap in het teken van hersenonderzoek. Op zaterdag kunnen kinderen ervaren hoe het is om operaties aan het brein uit te voren. Op zondag laten wetenschappers zien hoe ze de hersenen 6-dimensionaal in beeld brengen. Beide dagen kunnen kinderen zelf meedoen aan hersenonderzoek van wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Let op: voor sommige onderdelen moeten de kinderen worden aangemeld! Zie http://www.universiteitsmuseum.nl voor alle informatie.

En meer

Ook andere organisaties in Utrecht doen mee aan het Weekend van de Wetenschap. Op het Utrecht Science Park zijn zondag nog drie onderzoekinstituten open. Bij SRON kun je kennismaken met het Nederlandse ruimteonderzoek. Het Hubrecht Instituut biedt je een kijkje achter de schermen van het onderzoek naar onze cellen en het ontstaan van kanker. Of laat jezelf verrassen door het onderzoek naar schimmels en paddenstoelen bij het CBS. Verder is er bij Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in de binnenstad op zondag een speciaal programma voor kinderen.

Bekijk het hele programma van de Universiteit Utrecht op:
www.uu.nl/weekendvandewetenschap
.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Deel deze release

Laatste nieuws