Utrechtse celbioloog en polair meteoroloog benoemd tot KNAW-lid

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft zestien nieuwe leden gekozen, waaronder de Utrechtse hoogleraren Anna Akhmanova en Michiel van den Broeke. Lidmaatschap van de KNAW is een groot eerbetoon aan de wetenschappelijke carrière van de onderzoekers. KNAW-leden leveren een essentiële bijdrage aan de adviestaak van de KNAW op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Anna Akhmanova (1967), hoogleraar celbiologie is een zeer creatieve onderzoeker op het gebied van de celbiologie van het cytoskelet. Ze gebruikt hypermoderne technieken om in cellen te kijken, vooral naar de beweging van celonderdelen en de infrastructuur van de cel die nodig is voor het transporteren van informatie en bouwstoffen. Als het transport in een cel verstoord raakt, kunnen neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer ontstaan. Akhmanova’s onderzoek naar de interne organisatie van de cel staat internationaal hoog aangeschreven.

Het onderzoek van Akhmanova maakt onderdeel uit van het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht.

Michiel van den Broeke (1968), hoogleraar polaire meteorologie, doet onderzoek naar de invloed van het klimaat op de grote ijskappen van Groenland en Antarctica en de gevolgen daarvan voor onder meer de zeespiegel. Hij doet dit door een combinatie van meten en modelleren, waarbij hij op beide fronten belangrijke bijdragen aan het vakgebied levert. Zo introduceerde hij het gebruik van satellietdata en vergrootte hij de kennis van de atmosferische fysica. Zijn onderzoek staat internationaal hoog aangeschreven.

Het onderzoek van Van den Broeke maakt onderdeel uit van het strategische onderzoeksthema Sustainability van de Universiteit Utrecht.

Leden van de KNAW
De KNAW kiest jaarlijks nieuwe leden aan de hand van aanbevelingen uit de wetenschappelijke gemeenschap. De verkiezing gebeurt op grond van de wetenschappelijke prestaties van de onderzoekers. Leden van de Akademie zijn vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren, werkzaam op alle terreinen van het wetenschappelijk onderzoek. De KNAW telt circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde. Een lidmaatschap is voor het leven.