Contact
photo:Jacqueline van Winden
Jacqueline van Winden
Communicatieadviseur
(030) 253 2139
photo:Monica van der Garde
Monica van der Garde
Persvoorlichter
06 13 66 14 38
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws
Utrecht,
30
juni
2016
|
15:15
Europe/Amsterdam

Ontwerp gekwalificeerd met BREEAM Excellent

Betonnen kolos wordt zeer duurzaam Earth Simulation Lab

Samenvatting

Het renovatieontwerp voor het Earth Simulation Lab van de Universiteit Utrecht, een laboratorium voor Geowetenschappelijk onderzoek, heeft de duurzaamheidskwalificatie BREEAM Excellent verkregen van de Dutch Green Building Council. De sterkste duurzaamheidstroef is de keuze voor hergebruik van de betonnen kolos uit de jaren ’60, die een deeltjesversneller huisvestte.

Het voormalige Robert J. van de Graafflaboratorium lijkt met zijn reusachtige betonnen hallen volstrekt ongeschikt voor hergebruik. Toch weten ABT en Barcode Architects het met hun ontwerp te transformeren tot een modern en duurzaam laboratorium. Door slim om te gaan met de bestaande ruimtes en energie-efficiënte ontwerp-oplossingen scoort het ontwerp 76% op de BREEAM duurzaamheidsschaal (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Daarmee verdient het ruimschoots de 4 sterren op een schaal van 5, ofwel de kwalificatie ‘Excellent’. Omdat in het gebouw behalve kantoren en werkplaatsen ook laboratoria komen, is een zogenaamde ‘Bespoke’-procedure doorlopen, met duurzaamheidseisen op maat.

Aardwetenschappen en Fysische Geografie
Twee departementen van de faculteit Geowetenschappen zullen er straks een deel van hun onderzoek uitvoeren: het departement Aardwetenschappen, met onderzoek naar de aarde als systeem, en het departement Fysische Geografie, met onderzoek naar kust- en bodemdegradatieprocessen. In totaal krijgen zo’n 40 onderzoekers er een vaste werkplek. Daarnaast komen er flexplekken voor medewerkers die betrokken zijn bij onderzoek dat in het laboratorium wordt uitgevoerd.

Nederlandse delta op de gevel
In het ontwerp is een tweede-huidgevel opgenomen, waarvan de binnenwand bestaat uit aluminium kozijnen met daarin HR++-glas. De buitenwand bestaat uit enkelglas en lichtblauwe betonpanelen ingelegd met stroken roestvrij staal, die de Nederlandse delta uitbeelden. Zo verwijst de gevel naar de functie van het gebouw.

Vanaf het begin
Duurzaamheid volgens de hoogst mogelijke BREEAM-normering was het doel vanaf het begin van het voorbereidingsproces. Door intensief contact met de toekomstige gebruikers is het ontwerp ook optimaal op hun wensen en behoeften afgestemd.

Oplevering eind 2017
Het voormalige Robert J. van de Graafflaboratorium is in 2015 gestript en gesaneerd. Het gunningsproces voor de bouw van het nieuwe laboratorium is in volle gang en wordt naar verwachting eind juli 2016 afgerond, zodat de bouw in het najaar van start zal gaan. Het laboratorium kan dan naar verwachting eind 2017 opgeleverd worden en in de loop van 2018 in gebruik worden genomen.

Meer informatie
Jacqueline van Winden, J.J.vanWinden@uu.nl, tel. +31 (0)30 253 21 39

Beeld
U kunt de beelden downloaden in hoge en lage resolutie door het gewenste beeld en de resolutie te selecteren.