Utrecht,
28
oktober
2013
|
15:58
Europe/Amsterdam

Simpele maatregelen remmen ziekenhuisbacterie

Het is makkelijker dan gedacht om de verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan. Twee simpele maatregelen helpen meer dan het isoleren van besmette patiënten. Namelijk het wassen van patiënten met chloorhexidine en zorgverleners die hun handen desinfecteren. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek geleid door het UMC Utrecht, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases van 23 oktober.

Wetenschappers van het UMC Utrecht voerden samen met Europese collega’s een groot onderzoek uit bij negenduizend patiënten in dertien intensive care-afdelingen in heel Europa. Ze hielden gedurende bijna twee jaar in de gaten hoeveel patiënten een besmetting met antibioticaresistente bacteriën opliepen. Daarbij vergeleken ze de normale gang van zaken met twee programma’s die de verspreiding van bacteriën zouden moeten remmen.

Verplegen in isolatie
In het eerste programma werden alle patiënten gewassen met ontsmettingsmiddel chloorhexidine en moesten zorgverleners hun handen desinfecteren voor en na elk patiëntcontact. In het tweede programma werden alle patiënten via een snelle genetische techniek onderzocht op de aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën. Bij besmetting met een gevaarlijke MRSA-, VRE- of ESBL-bacterie moest de patiënt daarna in isolatie verpleegd worden.

De resultaten zijn verrassend. Op de intensive care raakte 3,6 procent van de patiënten besmet met MRSA; 4,7 procent met een VRE; en 12,8 procent met ESBL-producerende bacterien. Het wassen van patiënten en desinfecteren van handen door zorgverleners vermindert het aantal nieuwe besmettingen met resistente bacteriën sterk. Maar snelle genetische testen en geïsoleerd verplegen van besmette patiënten helpt het aantal besmettingen niet verder te verlagen.

Minder ingrijpend
“Hygiëne is belangrijker dan screenen en isoleren bij het tegengaan van de verspreiding van resistente bacteriën”, vat intensivist dr. Lennie Derde van het UMC Utrecht samen. Zij is eerste auteur van de publicatie. “Het is goed nieuws omdat hygiënemaatregelen veel minder ingrijpend en goedkoper zijn dan het isoleren van patiënten. Maar hygiënemaatregelen handhaven valt niet mee. In ons onderzoek voldeden de zorgverleners uiteindelijk in 70 procent van de momenten dat het moest aan de voorschriften voor handhygiëne. Dat is erg hoog, meestal komt dat niet boven de 50 procent uit.”

Aan het onderzoek deden ziekenhuizen uit Zuid- en Oost-Europa mee. Geen Nederlandse ziekenhuizen omdat antibiotica-resistente bacteriën hier in verhouding weinig voorkomen. Prof.dr. Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten aan de Universiteit Utrecht en werkzaam bij het UMC Utrecht, leidde het onderzoek.
 

Deel deze release

Laatste nieuws