april

Samenwerking Universiteit Utrecht en TU/e

Universiteit Utrecht en TU/e benoemen hoogleraar Keita Ito

De Universiteit Utrecht heeft in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven hoogleraar Keita Ito benoemd tot profileringshoogleraar Mechanobiologie in orthopedische regeneratieve geneeskunde bij het UMC Utrecht. Ito krijgt een aanstelling van vijf jaar.

bvof202009_1102_av20prof20keita20-20web2020presentaties20-.jpeg

MIT en Harvard
Professor dr. Keita Ito behaalde in 1995 de titel Doctor of Science (PhD) aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de vakgebieden Medische technologie en Medische natuurkunde. Daarna verkreeg hij de graad Doctor of Medicine bij de Harvard Medical School.

Ito werkte lange tijd voor het AO Research Institute in Davos, Zwitserland, als post-doc, later als vice-directeur. Sinds 2004 is hij werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven, vanaf 2007 als full professor in Orthopedische biomechanica.

Orthopaedic biomechanics
Keita Ito gaat zich als profileringshoogleraar aan het UMC Utrecht bezighouden met een toegespitste leeropdracht in het veld van de orthopedische biomechanica en regeneratieve geneeskunde. In dit vakgebied worden de principes van mechanica en biologie toegepast op biomedische problemen.

Het onderzoek van Keita Ito richt zich in het bijzonder op (biomechanische) pathogeneses, diagnoses en behandelingen van degeneratieve ziektes aan musculoskeletale verbindingsweefsels zoals botten, kraakbeen en tussenwervelschrijven.

Utrecht en Eindhoven
In 2011 sloten de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven een strategische alliantie. De instellingen investeren nu in gezamenlijk onderzoek, realiseren over en weer tijdelijke aanstellingen voor hoogleraren, maken gebruik van elkaars onderzoeksfaciliteiten en bieden al hun studenten toegang tot het onderwijs.

Naast zijn aanstelling participeert Keita Ito ook in andere initiatieven van de UU-TU/e alliantie. Hij is onder andere programmadirecteur van de mastertrack Regenerative Medicine & Technology. Ook is hij betrokken bij SUMMA, de arts-onderzoeker master. Hierbij zet hij zijn expertise in bij de ontwikkeling van de nieuwe ‘tech’ variant binnen deze master.